News

Bouw van een gezondheidscentrum in Tchekpo Djigbe

By 06/03/15 No Comments

Dinsdag 6 januari 2015: feest in het dorp bij de eerste steenlegging

Case de santé Tchekpo Djigbe

Case de santé Tchekpo Djigbe

Het kanton Tchekpo telt ongeveer 21 250 inwoners, verspreid over verschillende dorpen, wijken en gehuchten. Het is een landelijk gebied met hoofdzakelijk landbouwactiviteit. De lokale tradities zijn er nog zeer levendig.

Het dorp Tchekpo Djigbe behoort tot dit kanton en bestaat uit een 8-tal gehuchten. Er wonen ongeveer 11 500 inwoners, zij zijn voor 90% jonger dan 40 jaar. Dit dorp ligt erg afgelegen, een heel eind in de brousse. Daardoor heeft de bevolking van Tchekpo Djigbe geen toegang tot de elementaire sociale voorzieningen. Er is geen enkel gezondheidscentrum dat deze zone rechtstreeks bedient. De twee meest nabije centra liggen elk op 15 km, en zijn uiterst moeilijk te bereiken.

Vandaar dat het kanton, bij het opstellen van zijn lokaal ontwikkelingsplan, de bouw heeft voorzien van een USP (‘Unité de Soins Primaires’) in Tchekpo Djigbe, in de brousse. De nabijheid van een plaatselijk gezondheidscentrum moet kwalitatieve basisgezondheidszorg verzekeren voor alle inwoners van Tchekpo Djigbe. Bovendien hoopt men het aantal thuisgeboorten tot nul te herleiden en het kindersterftecijfer gevoelig te laten dalen.

Twee buitenlandse partners zetten hun schouders onder dit project. De Fondation Daniel et Martine Raze (Frankrijk) staat garant voor de financiering. Togo Debout is verantwoordelijk voor de eigenlijke realisatie (dossier, samenwerking met de lokale partners, opvolging van het project …). De start van de bouwwerken op 6 januari opent alvast uitzicht op een betere toekomst voor de inwoners van Tchekpo Djigbe.