News

Journée portes ouvertes de Togo Debout… au Togo !

By samedi 28 janvier 2017 No Comments

Het event vond plaats in en rond de ‘salle polyvalente’ van Sichem op zaterdag 28 januari 2017. Januari is de periode waarin jaarlijks enkele leden van Togo Debout België in Togo aanwezig zijn in het kader van de verdere professionalisering van de projecten.

Deze opendeurdag kwam er op vraag van de Togolese vertegenwoordiging van Togo Debout en was bedoeld voor iedereen die in Togo, van ver of van dichtbij, betrokken is bij de projecten die Togo Debout ondersteunt. Het was een kans om nader kennis te maken met onze organisatie en onze werking, specifiek ook in het Noorden. Werk dat onzichtbaar en dus ongekend is voor de Togolese partners, maar dat wel de voorwaarde is voor de acties in Togo.

Het programma zag er als volgt uit • Voormiddag (09.30u-11.30u): voorstelling van Togo Debout aan de hand van één lange powerpoint presentatie (bij ons is zoiets ondenkbaar!), weliswaar onderbroken met een aantal persoonlijke getuigenissen • Middag: ‘cocktail’ (lokale producten van Sichem) en broodjes • Namiddag: optreden van Dunenyo, de culturele jongerengroep van Sichem

Zoals het in Afrika hoort, moest de hele organisatie op iets meer dan een week gebeuren. De uitnodigingen werden amper een week vooraf verspreid. Vooraf inschrijven behoort niet tot de geplogenheden. En op zaterdag verwelkomden we 150 geïnteresseerden! Een gevarieerd Togolees publiek bestond uit verantwoordelijken en medewerkers van de verschillende projecten, maar ook uit belanghebbenden uit de dorpen, de scholen, de gemeenschappen, enz.

En er waren ook Belgen aanwezig, met o.a. de Belgische ereconsul, de directeur van Brussels Airlines in Lomé, en niet in het minst, een groepje Vlaamse bezoekers onder begeleiding van Patrick Etienne. Een geslaagd en welgekomen initiatief, zo bleek uit de Togolese mondelinge reacties achteraf. En één van de Vlaamse bezoekers, schepen van Mondiaal Beleid in Malle, formuleerde het als volgt op Facebook: ‘Dankjewel. Het was een fijne en leerzame opendeur in Sichem Togo. Ik heb met volle teugen genoten van jullie schitterende projecten! Doe zo voort zou ik zeggen.’