Dispensarium Saint Etienne

De eerste medische verzorging

Het dispensarium Saint Etienne brengt de eerste professionele medische verzorging in deze broussedorpen. Voor de komst van het dispensarium bleven de mensen verstoten van elke vorm van basisgezondheidszorg. De broussebewoners moesten acht à tien kilometer te voet afleggen voor de enige medische verzorging in de stad Davié.

Vandaag verzorgt een medisch team bestaande uit een dokter (assistant médical) en twee verpleegkundigen in Assomé zieken, gewonden en vooral zwangere vrouwen. Deze vrouwen zijn het minste mobiel en hebben nood aan prenatale raadplegingen, hulp bij de bevalling, informatie over geboorteregeling. Jonge meisjes hebben baat bij informatie over anticonceptiemiddelen en informatie over HIV-besmetting.

In 2012 hield het dispensarium 1300 consultaties, waaronder 80 prenatale raadplegingen, 25 bevallingen en 110 vaccinaties. Deze aantallen bleven intussen groeien.

Het project vandaag

De basisgezondheidszorg verbeteren, blijft de hoofdtaak van het dispensarium. Het dispensarium tracht de kosten extreem laag te houden. Een consultatie kost 200 CFA of 0,30 €. Toch kunnen veel patiënten dit niet betalen. Financiële bijdragen gaan naar medicijnen voor de allerarmsten.

Het dispensarium tracht de toegang tot goede geneesmiddelen te vergroten. Dokters en verpleegkundigen geven informatie over traditionele genezers en hun schadelijke methodes. Het geloof in kwade geesten en het erkennen van ziekte of handicap als een straf maakt deze sensibilisatie niet gemakkelijk.

Dokters en verpleegkundigen maken de bevolking bewust van de noodzakelijke zorg voor gezondheid, hygiëne en voeding. Bijzondere aandacht gaat naar het informeren van vrouwen en jonge meisjes over soa’s, zwangerschap, geboorteregeling…

2017-2018: Bouw van een materniteit en een watertoren

Gezien het toenemend aantal bevallingen in het dispensarium, was dit medisch centrum aan uitbreiding toe. Momenteel financiert Togo Debout mee de bouw van een bijkomend gebouw dat zal dienst doen als materniteit.

Tegelijk is ook een watertoren in aanbouw, wat de toevoer aan stromend water zal garanderen.