News

Permanente stroomzekerheid in Sichem dankzij studenten UHasselt

By 01/05/18 No Comments

Kaz en Daan, studenten industrieel ingenieur aan de Universiteit Hasselt, bouwden in het kader van hun stageproject een installatie met zonnepanelen. Die voorziet Sichem nu van (duurzame) elektriciteit zodra de normale stroomtoevoer uitvalt.
De talrijke Togolese stroomonderbrekingen zijn een plaag waar ook elke bezoeker uit Europa ongetwijfeld al mee had af te rekenen: licht, ventilator, internet vallen uit, meestal voor korte tijd, soms ook voor meerdere uren. In Sichem zorgen dergelijke  ‘coupures’ bovendien niet alleen voor persoonlijk ongemak, ook lopende (groeps)activiteiten worden er door onderbroken, zoals filmprojecties, ICT-lessen of vormingssessies. Bij een stroompanne treedt de nieuwe installatie onmiddellijk in werking. Alles kan dus gewoon doorgaan, en dure (en lawaaierige) depannage door een stroomgenerator met fossiele brandstof behoort zo tot het verleden.
Verder ontwierpen de studenten ook een mobiele batterij-kist, oplaadbaar met zonne-energie. Die is bedoeld voor de omliggende dorpen waar nog geen elektriciteitsvoorziening is, en moet de dorpelingen toelaten hun gsm’s te herladen.

Permanente stroomzekerheid in Sichem dankzij studenten UHasselt